Climadiff

Průvodce archivací vína

5 zlatých pravidel skladování vína

  1. Konstantní teplota: důležitá je hlavně stálá teplota (výkyv max. +/- 2 °C). Změna teploty o 1% má 0,1% vliv na teplotu vína v lahvi. Nižší teplota = zpomalení procesu rozkvětu vína popř. jeho zastavení. Vyšší teplota = urychlení procesu rozkvětu, pokud trvá dlouho, víno se zkazí. Ideální teplota pro archivaci je 12 °C, možný rozsah teplot pro archivaci 10-14 °C. Je třeba také dbát na to, aby vinotéka nebo archivační skříň byla zaplněna lahvemi alespoň z 50% (pro správnou akumulaci teploty uvnitř skříně).

  2. Správná vlhkost: je důležitá pro udržení korkové zátky v dobré kondici, aby těsnila. Pokud se zátka vysuší, víno oxiduje. Vlhkost musí být udržována nad 50%. Vlhkost nad 70% se dlouhodobě nedoporučuje, protože na korku mohou vznikat plísně a ve vinotéce nežádoucí pachy.

  3. Čistý vzduch bez nežádoucích pachů: nežádoucí pachy mohou vnikat do láhve korkem a znehodnocovat tak víno, proto je nutné mít v archivační skříni uhlíkový filtr a udržovat v ní správnou vlhkost.

  4. Ochrana vína proti působení světla a UV záření: působení světla enormně urychluje proces oxidace a zrání, proto je třeba kvalitní vína maximálně chránit. Pro archivaci jsou nejlepší skříně s plnými dveřmi bez vnitřního osvětlení, pokud s prosklenými tak vždy s vakuovaným sklem a ochranou proti UV záření (pokovovanou vrstvou odrážející světlo).

  5. Ochrana proti vibracím: drobné pohyby, které běžně neregistrujeme, mohou narušit proces zrání vína. Vibrace zabraňují pomalé tvorbě usazenin, takže se rozpouští ve víně. Mladá vína jsou vůči vibracím odolnější, ale zralá a většinou cenná vína mohou být nevratně poškozena. Archivační skříně nesmí přenášet vibrace do láhve, a proto jsou vybaveny kompresory usazenými na speciálních gumových silentblocích, gumovými nožičkami a dřevěnými policemi, které tlumí vibrace. U skříní pro dlouhodobou archivaci je dobré se vyhnout mechanickým ventilátorům, které zajišťují cirkulaci vzduchu a můžou být dalším zdrojem vibrací.